KRUH – PRILIKA ZA PEKARSTVO: RECEPTI I TEHNOLOGIJA
Izdanje: 2022.
Prevoditelj: dipl. ing. Franjo Klarić
Urednik i redaktor: dipl. ing. Ivan Bulić
- oko 400 stranica u boji, tvrdi uvez, format 275 x 215 mm
- prijevod knjige Brot – Chancen für die Bäckerei: Rezepte und Backtechnologie njemačkih autora braće Wernera i Meinolfa Krälinga
- sastoji se od tri poglavlja: Opčinjenost kiselim tijestom, Zanatska proizvodnja kruha i Recepture kruhova
- namijenjena je svim pekarskim majstorima i vlasnicima malih i srednjih obrtničkih pekara koji žele savladati nove spoznaje u pripremi aromatičnih kvalitetnih kruhova dugotrajne svježine kroz primjenu kiselih tijesta i poštivanje prirodnih procesa koji se odvijaju u fermentaciji tijesta i u procesu pečenja
- donosi 90ak receptura proizvodnje raženih i raženih miješanih kruhova, pšeničnih i pšeničnih miješanih kruhova, kruhova od cjelovitog zrna i višezrnatih kruhova, specijalnih vrsta kruha, kruhova bez glutena, te tradicionalnih mediteranskih i kontinentalnih kruhova
Recenzentica: prof. dr. sc. Duška Ćurić
Knjiga „KRUH – PRILIKA ZA PEKARSTVO: RECEPTI I TEHNOLOGIJA“ izvorno je djelo njemačkih autora Meinolfa Krälinga, pekarskog majstora i vlasnika pekare Kräling koji s ljubavlju i velikom strašću proizvodi ručno izrađene visokokvalitetne pekarske proizvode od prirodnih sirovina bez primjene aditiva i Wernera Krälinga, pekarskog majstora, novinara i urednika stručnih časopisa o pekarstvu, koji savjetuje pekare i dobavljače u području promocije i marketinga, te svojim prilozima i kritičkim osvrtima u stručnim tiskovinama daje vrijedan doprinos i poticaj razvoju pekarske branše.
Činjenica da je ova knjiga nastala kao rezultat ogromnog znanja i iskustva dva vrsna majstora i promotora visokokvalitetnih pekarskih proizvoda temeljenih na prirodnim sastojcima, daje ovom djelu posebnu težinu i kvalitetu, te je stoga potpuno jasno zašto je dipl. ing. Franjo Klarić, etablirani prevoditelj i autor značajnih djela o pekarstvu, te vrsni tehnolog i zaljubljenik u pekarstvo i kisela tijesta, izabrao prevesti upravo ovu knjigu, te tako doprinijeti širenju znanja i unapređenju vještina naših pekara kao i unapređenju kvalitete, asortimana, prehrambene vrijednosti i trajnosti ručno izrađenih pekarskih proizvoda u ovom dijelu Europe.
Ova knjiga je vrhunski edukativni materijal i praktični vodič kako uspješno, korak po korak, u vlastitoj zanatskoj pekari, proizvesti kvalitetne aromatične kruhove povećane prehrambene vrijednosti i produljene trajnosti iz prirodnih sirovina, koristeći vlastita aktivna predtijesta – kvasna ili kisela, bubrena tijesta i mase, a bez primjene aditiva ili convenience dodataka.
Zahvaljujem prevoditelju dipl. ing. Franji Klariću, uredniku i redaktoru, dipl. ing. Ivanu Buliću i izdavaču Biblioteke „Kruh za život“ tvrtki TIM ZIP d.o.o., koji su svojim predanim i nesebičnim trudom i radom, učinili da ova vrijedna knjiga postane dostupna svima, a posebno majstorima pekarima, koji su nositelji razvoja zanatskog pekarstva u našoj regiji.
MAJSTORSTVO PEČENJA
Izdanje: 2019.
Prevoditelj: dipl. ing. Franjo Klarić
Urednik i redaktor: dipl. ing. Ivan Bulić
- 415 stranica u boji, tvrdi uvez, format: 24 x 22 cm
- prijevod njemačke knjige Meisterhaft backen autora Heinza Bittnera i Heina Schumachera
- knjiga donosi precizan prikaz receptura i tehnoloških procesa za više od 150 različitih proizvoda, od toga 36 vrsta kruha i peciva pripravljenih s kiselim tijestom i preko 100 vrsta različitih torti, kolača i ostalih slatkih proizvoda
- namijenjena je pekarskim majstorima, slastičarima i tehnolozima u pogonima kojima primjena tradicionalne kulture pečenja omogućuje kvalitetne uvjete za iskorak prema poduzetničkom uspjehu
Recenzentica: prof. dr. sc. Duška Ćurić
U ovoj knjizi vrlo su detaljno obrađeni procesi pripreme 5 vrsta kiselih tijesta koja se koriste za proizvodnju raženih, miješanih raženih i miješanih pšeničnih kruhova i peciva, autoriziranih na najpoznatijim njemačkim institutima za preradu žitarica, brašna i škroba. Svi prikazani procesi temelje se na starterima prirodnog vrenja mliječno kiselih bakterija i kvasaca koji prirodno obitavaju na žitaricama.
Primjenom navedenih procesa pripreme kiselih tijesta, bilo u zanatskim, poluindustrijskim ili u industrijskim pogonima, postiže se vrhunska kvaliteta kruha i peciva u pogledu produžene svježine, arome i okusa. Posebno je naglašena važnost primjene jednostupanjskih kiselih tijesta koja značajno skraćuje cjelokupni tehnološki postupak, od pripreme kiselih tijesta do pečenja proizvoda.
Gotovo sve recepture pekarskih proizvoda prikazane u ovoj knjizi temelje se na upotrebi brašna i prekrupa iz cjelovitih žitarica što je i s nutritivnog gledišta izuzetno važno za zdravlje ljudi.
Nedvojbeno je da će primjena kiselih tijesta u proizvodnji krušnih proizvoda kao i proširenje slastičarskog asortimana s paletom kolača koji su prepoznatljivi širom Europe, u konačnici doprinijeti boljem tržišnom pozicioniranju onih subjekata čija će poslovna filozofija slijediti takvo promišljanje.
SUVREMENE TEHNOLOGIJE U PEKARSTVU I SLASTIČARSTVU – SIROVINE I PROIZVODI
IZDANJE: rujan 2017.
- 600 stranica u boji, tvrdi uvez, format: 19 x 26 cm
- prva knjiga hrvatskog autora u kojoj su temeljito i sveobuhvatno obrađene i suvremene tehnologije za pekarstvo i slastičarstvo kao i sirovine i tehnološki postupci proizvodnje
- namijenjena je pekarskim majstorima, slastičarima i tehnolozima u pogonima, a mogu ju jednako koristiti profesori i nastavnici te studenti i učenici koji se školuju za zanimanja povezana s preradom žitarica
- knjiga sadrži i vrijedne fotografije, slike, tablice, grafičke prikaze te brojne recepture i odabrane pokuse, a sve u suglasju s najnovijim standardima struke
CJELOVITO OBRAĐENA SVA STRUČNA PODRUČJA U PEKARSTVU I SLASTIČARSTVU
Franjo Klarić, dipl. ing., autor knjige:
Ovo je prva „domaća“ knjiga koja cjelovito obrađuje i suvremene tehnologije za pekarstvo i slastičarstvo, široku paletu sirovina i proces proizvodnje različitih proizvoda. Za razliku od svih dosad izdanih, uglavnom stranih, knjiga u ovoj knjizi su naglašeno precizno obrađene sirovine jer je samo potpunim poznavanjem sirovina i njihovih svojstava moguće razumjeti sve procese koji se događaju u tijestu u bilo kojoj fazi proizvodnje. Prvenstveno je namijenjena svima koji su na bilo koji način uključeni u pekarstvo i slastičarstvo, a koji žele usavršiti svoja znanja i vještine.
MUDROST IZRASLA IZ 60 GODINA ISKUSTVA
Ivan Bulić, dipl. ing., urednik knjige:
Gotovo 60 godina aktivnog djelovanja inženjera Franje Klarića na najodgovornijim pozicijama u pekarskoj proizvodnji i više je nego dostatno jamstvo da tvrdnje iznesene u knjizi imaju stručno uporište i svojevrsnu „težinu“. Potka knjige je mudrost izrasla iz iskustva! Detaljno razrađen sadržaj knjige potkrijepljen je vrlo impresivnim fotografijama, većinom snimljenim u režiji djelatnika tvrtke, slikama, tablicama, grafovima, recepturama te raznim stručnim uputama, sugestijama i jezgrovitim objašnjenjima koja čitatelju omogućavaju jednostavno razumijevanje i najstručnijih pojmova u knjizi.
JASNO, STRUČNO I JEDNOSTAVNO OBRAĐENE SIROVINE I PROIZVODNI PROCESI
Prof. dr. sc. Duška Ćurić, recenzentica knjige:
Knjiga je pisana tako da objašnjava sve kemijske, biokemijske i fizikalne promjene od tijesta do gotovog proizvoda. Obiluje recepturama standardnih i posebnih proizvoda. Definira optimalne uvjete proizvodnje velikog broja proizvoda. Ukazuje na moguće i najčešće pogreške u proizvodnji i načine kako ih izbjeći. Knjiga je pisana jasno, stručno i jednostavno, prihvatljivo za sve koji žele znati više i bolje o tehnologiji prerade žitarica i mogućnostima koje ova industrija nudi.
TEHNOLOGIJE PROIZVODNJE PEKARSKIH I SLASTIČARSKIH PROIZVODA
IZDANJE: rujan 2012.
Informacije i narudžbe na email: timzip@timzip.hr
- oko 450 stranica u boji, tvrdi uvez, format: 19 x 26 cm
- Knjiga je prijevod 10. nadopunjenog izdanja njemačkog udžbenika “Technologie der Backwaren – herstellung” čiji su autori Claus Schünemann i Günter Treu, a izdavač nakladnička kuća Gildebuchverlag
- Za 7. izdanje, 2000. godine, knjiga je dobila Zlatnu medalju Njemačke akademije za gastronomiju, kao najbolji udžbenik u području pekarstva i slastičarstva u Njemačkoj
- Knjiga je prvenstveno namijenjena pekarskim stručnjacima, tehnolozima, voditeljima pogona, pekarskim i slastičarskim majstorima, kao i studentima i učenicima koji žele usavršiti svoje stručno znanje
- Knjiga sadrži i vrijedne fotografije, slike, tablice, preglede te brojne recepture i odabrane pokuse, a prikazani su i vrijedeći standardi u smislu sigurnosti proizvodnje i kvalitete proizvoda
VIŠA STRUČNA RAZINA – NADGRADNJA PROŠLOG UDŽBENIKA
Ivan Bulić, dipl. ing., urednik knjige:
U usporedbi s priručnicima koje je TIM ZIP do sada ponudio pekarskoj i slastičarskoj djelatnosti, ovaj udžbenik zaslužuje vodeće mjesto, ponajprije zbog činjenice što problematiku donosi na višoj stručnoj razini i tako predstavlja svojevrsnu nadgradnju na prošli udžbenik “Priručnik o pekarstvu i slastičarstvu – teorija i praksa”.
U udžbeniku se koriste različita stručna pomagala, od vrlo impresivnih fotografija, slika, tablica i pregleda preko različitih receptura, odabranih pokusa, zapažanja i dokazanih tvrdnji do jezgrovitih objašnjenja, stručnih uputa, napomena, sugestija i sažetih stručnih tečaja. U udžbeniku su prikazani i vrijedeći standardi koji se odnose na sigurnost proizvodnje kao i na osiguranje kvalitete.
Jednako su zastupljene i vrlo detaljno obrađene tehnologije proizvodnje pekarskih proizvoda u užem smislu, kruhova, peciva i finih pekarskih proizvoda kao i tehnologije proizvodnje slastičarskih proizvoda, svih vrsta slastica i sladoleda.
VRLO PREGLEDNO I SUSTAVNO OBRAĐENA SVA STRUČNA PODRUČJA
Franjo Klarić, dipl. ing., prevoditelj knjige:
Knjiga je prvenstveno namijenjena pekarskim stručnjacima, tehnolozima, voditeljima pogona, pekarskim i slastičarskim majstorima te studentima i učenicima koji imaju namjeru usavršiti svoja znanja o pekarstvu i slastičarstvu. Kontinuirano proširivana novim spoznajama koje prate suvremene trendove u tehnologiji proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda, u udžbeniku su vrlo pregledno i sustavno obrađena sva stručna područja u kojima se traže i daju odgovori na različite pojave koje se događaju u svim procesima proizvodnje.
Vrlo su detaljno opisani različiti proizvodni procesi, ponuđene su recepture s objašnjenjima koja su specifična za pripadajuće postupke i upotrijebljene sirovine, a sve u suglasju s najnovijim standardima struke.
PRIRUČNIK O PEKARSTVU I SLASTIČARSTVU – TEORIJA I PRAKSA
Nakladnik: TIM ZIP d.o.o., Biblioteka “Kruh za život”
- 584 kolor stranica, tvrdi uvez, format: 17,5 x 24,4 cm
- Knjiga je prijevod njemačkog udžbenika FACHKUNDE IN LERNFELDERN BÄCKER/BÄCKERIN skupine istaknutih njemačkih autora
- Opsežno i sveobuhvatno izdanje namijenjeno praktičnoj izobrazbi tehnologa i drugih djelatnika
- Knjiga se referira na najaktualniji stupanj tehnologije, proizvodni postupci potkrijepljeni su temeljitim teoretskim tumačenjima, sadrži više stotina izvornih receptura i više od 1300 brižno odabranih fotografija i ilustracija
Urednik i redaktor: dipl. ing. Ivan Bulić
Prevoditelj: dipl. ing. Franjo Klarić
Recenzentica: prof. dr. Duška Ćurić
Stručni savjetnik za slastičarstvo: Stjepan Vincek
IZDANJE: rujan 2010.
POSEBNA PONUDA
Srednjim škola i fakultetima za potrebe u nastavi i za knjižnice, tvrtkama za svoje stručne djelatnike – tehnologe, ali i tvrtkama koje posluju s pekarskim proizvođačima kao poslovni poklon, nudimo PRIRUČNIK O PEKARSTVU I SLASTIČARSTVU – TEORIJA I PRAKSA s posebnim popustima!
Kod narudžbe:
10 ili više komada – 20 % popusta
20 ili više komada – 30 % popusta
preko 30 komada – 40 % popusta
Informacije i narudžbe na email: timzip@timzip.hr
PRVI PUTA IMAMO KNJIGU NA HRVATSKOME JEZIKU
Prof. dr. sc. Duška Ćurić, recenzentica knjige:
Zahvaljujući, prije svega poslovodstvu tvrtke TIM ZIP i entuzijazmu prevoditelja ove knjige, koji su među najupućenijima u tehnološku problematiku u pekarstvu i slastičarstvu u RH, po prvi puta imamo knjigu na hrvatskome jeziku koja objedinjuje sva potrebna znanja i vještine, kojima trebaju ovladati pekari i slastičari, bilo nakon završene srednje škole bilo usavršavanjem kroz sustav cjeloživotnog obrazovanja.
NEŠTO ZA ČIM JE STRUKA ČEZNULA
Stjepan Vincek, slastičarski stručnjak i savjetnik pri uređenju slastičarskih tema u knjizi:
Što se našeg slastičarstva tiče mislim da kvalitetom spadamo u zapadni svijet iz kojeg dolazi ovo vrlo vrijedno izdanje. U tom smislu ono je, kao izvanredna kompilacija teorijskih saznanja i praktičnih uputstava, odnosno korisnih podataka, nešto za čim je struka u nas čeznula. Knjiga će sasvim sigurno pobuditi interes slastičara.
PRIRUČNIK O POBOLJŠIVAČIMA I OSTALIM SIROVINAMA ZA PEKARSTVO I SLASTIČARSTVO
izdanje prosinac 2007.
poboljšivača, način njihovog djelovanja i svojstva gotovih proizvoda
U sklopu novoutemeljene biblioteke TIM ZIP-a, «Kruh za život», tiskana je knjiga PRIRUČNIK O POBOLJŠIVAČIMA I OSTALIM SIROVINAMA ZA PEKARSTVO I SLASTIČARSTVO. To je prvi priručnik na hrvatskom jeziku koji dovoljno detaljno opisuje sastav i proizvodnju poboljšivača, način njihovog djelovanja i svojstva gotovih proizvoda.
Priručnik je prijevod njemačkog priručnika „Handbuch Backmittel und Backgrundstoffe“ grupe autora (Dr. Jochen Bode, Roswitha Boje, Gerhard Both, Jürgen Brand, Ernst Brose, Dr. Hans – Christian Fecke, Dr. Dirk Hisserich, Prof. Dr. Bärbel Kniel, Dr. Bernd Meyer, Dr. Gero Nitsche, Dr. Gerald Plasch, Prof. Dr. Ludwig Wassermann, Rainer Wettig), a preveden je na hrvatski jezik zahvaljujući entuzijazmu dva čovjeka koji su najveći dio svog radnog vijeka proveli ili bili vezani za pekarsku ili slastičarsku industriju – prevoditelju, dipl. ing. Franji Klariću i uredniku i redaktoru, dipl. ing. Ivanu Buliću. Recenzentica priručnika je prof. dr. sc. Duška Ćurić s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, a grafičku pripremu je napravila agencija TIM PUBLIC.
Kruh, pecivo i fini pekarski proizvodi imaju važno mjesto u ljudskoj prehrani. Za njihovu proizvodnju, uz brašno, vodu, sol i kvasac, s ciljem da se poboljšaju tehnološka svojstva brašna i kvaliteta gotovog proizvoda, koriste se različiti dodaci. U pekarskoj struci najčešća je njihova podjela na poboljšivače i ostale sirovine za pekarstvo i slastičarstvo.
Ovaj priručnik kupcima sirovina daje informacije o sastavu poboljšivača i ostalih pomoćnih sirovina, o njihovom dobivanju i o načinu njihove primjene kao i o tehnološkim svojstvima tih proizvoda u samoj proizvodnji pekarskih proizvoda. Uz gore navedeno u priručniku se razmatraju živežne namirnice s prehrambeno–fiziološkog aspekta kao i zakonska regulativa koja ih prati.
Priručnik je pisan jednostavnim i razumljivim jezikom, te je stoga namijenjen svima koji su na bilo koji način uključeni u proces proizvodnje, ali jednako tako i nastavnicima i profesorima koji obrazuju stručnjake koji će se profesionalno baviti proizvodnjom pekarskih i slastičarskih proizvoda.
Format: A5
Opseg: 231 stranica
Uvez: tvrdi
nazovite nas na 01/660 80 30 ili nam
pišite na timzip@timzip.hr
Online narudžba
Način plaćanja: po primitku računa.
Isporuka: po primitku uplate.
Poštarina: plaća kupac.
PDV je uključen u cijene.
KONTAKT
Adresa: Bani 100
10010 Zagreb, HR
Tel: +385 1 660 80 30
Fax: +385 1 660 80 40
E-mail: timzip@timzip.hr
INFO
TIM ZIP d.o.o.
OIB: 03032481594
MB: 3967913
MBS: 080014002