Istraživanje, razvoj i analiza kiselih tijesta i ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo
U Zagrebu je, u zgradi tvrtke TIM ZIP, 7. svibnja ove godine, na prigodnoj svečanosti, obnašateljica dužnosti dekanice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Branka Levaj stavila i posljednji potpis na Sporazum o suradnji na aktivnostima „Centra Franjo Klarić – istraživanje, razvoj i analiza kiselih tijesta i ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo“. Prethodno su, kao osnivači Centra, Sporazumu o suradnji pristupili tvrtka TIM ZIP, kao inicijator, te Richemont klub i Zaklada Ivan Bulić.
Time su ostvarene sve formalne pretpostavke za početak aktivnosti Centra koji će kao svoju bazu imati posebno opremljeni biokemijski laboratorij, testnu i prezentacijsku pekaru kao i predavaonicu i seminarske prostorije tvrtke TIM ZIP.
Osnovna misija Centra je istraživanje i prikupljanje novih informacija te unaprjeđenje spoznaja o kiselim tijestima i tehnologijama njihove proizvodnje, očuvanja, ali i uporabe u raznim prehrambenim proizvodima. Osim kiselog tijesta, bitan predmet rada Centra bit će i istraživanje ostalih sirovina za pekarstvo i slastičarstvo, kontinuirana edukacija pekara, slastičara, prehrambenih tehnologa, profesora strukovnih škola i visokoobrazovnih ustanova s ciljem implementacije novih spoznaja u područjima vezanim za prehrambenu industriju, kao i daljnja suradnja sudionika projekta na znanstvenim projektima.
Centar nosi ime dipl. ing. Franje Klarića koji je diplomirao 1970. godine na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a cijeli radni vijek, više od šezdeset godina, radio je na najodgovornijim funkcijama u pekarskoj industriji. Osim u najznačajnijim hrvatskim pekarskim tvrtkama, znanja, vještine i iskustvo stjecao je i u Njemačkoj i Italiji. Za radnoga vijeka, a jednako je i danas, nazivali su ga najboljim teoretičarem među praktičarima i najboljim praktičarem među teoretičarima u pekarstvu regije. Ogromno svoje znanje i iskustvo nesebično je prenosio mladima pa su mnogi od njegovih „učenika i pripravnika“ danas na najistaknutijim rukovodećim mjestima u pekarskoj branši ovih prostora. Kao vrhunac predanosti struci Franjo Klarić je s njemačkoga preveo pet stručnih knjiga, a prije sedam godina napisao je i prvu hrvatsku autorsku knjigu „Suvremene tehnologije u pekarstvu i slastičarstvu – sirovine i proizvodi“.
Svojim djelovanjem Centar Franjo Klarić želi osigurati napredak pekarske, slastičarske i konditorske struke na ovim prostorima. Centar će u svom radu surađivati s vodećim stručnjacima iz profesije, sudjelovati u istraživanjima s ciljem stjecanja novih znanstvenih spoznaja te poticati znanstveni i stručni razvoj studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.